Pianolektioner för nybörjare

Pianolektioner för nybörjare

Är du intresserad av att lära dig spela piano?

Nybörjarkurs

Termin 1

Pedagogiska mål: basal notkunskap och harmonilära. Kunna spela enkla melodier efter noter, så som Imse vimse spindel. Även kunna höra om man spelar fel, dvs viss gehörsträning.

 

Lektion 1-3

Främst teori om notsystemet och hur noterna på pappret översätts till vilka tangenter man ska slå an. Vi följer övningsböckerna och lär oss lite fingersättning.

Läxan kommer att bestå i enkla saker som att rita in en skala toner i ett notsystem, rita av bilder på musikaliska symboler etc. (Jämför inlärning av alfabetet. Det här är ju samma sak- man ska lära sig nya “bokstäver” för att kunna läsa/spela ett språk: notsystemet). Vi kommer att försöka lära oss en enkel melodi med ca 10-12 nedslag. Vi jobbar med diskantens noter i notsystemet, dvs högerhandens tangenter, eftersom det är där melodislingan ligger i musikens skrivna struktur.

 

Lektion 4-7

Nu kan vi lite om vad noterna och tecknen på notpappret betyder samt hur vi ska göra för att kunna spela efter noterna. Här börjar inlärning och repetition av enklare melodier. Läxan kommer bestå av pianospelsövningar, tex att kunna spela en enkel barnvisa efter noter och utan att staka sig för mycket. Vi jobbar med diskantens noter. Vi kommer också att lära oss om takter och rytm.

 

Lektion 8-10

Här provar vi på att titta på hur man spelar enkelt med båda händerna. Musik är ju teoretiskt uppdelat och beskrivet i notsystemet med en diskant och en bas. Basen på ett klaviatur spelas av vänsterhanden (de mörkare tonerna ligger på den vänstra halvan av tangentbordet på ett piano). Vi övar in ett eller två korta musikstycken, tex hela Imse vimse spindel och/eller Blinka lilla stjärna, som blir lite av ett “examensarbete”.  Dessa behöver dock inte innefatta basens noter, om det fortfarande känns för svårt. Det är heller inte fråga om att sätta några betyg. Det handlar om att eleven ska känna att hen kan spela en enkel låt själv och kunna läsa noterna.

 

Materialet vi jobbar med får ni kopierat av mig.

För priser se fliken ”Priser” i huvudmenyn.

Foto: Pixabay